Intrebari si raspunsuri.

Ce inseamna osteopatia?

Osteopatia este un sistem holistic de diagnostic şi tratament care abordează într-un mod  distinct problematicile structurale şi biomecanice ale corpului uman în stransă  interdependenţă cu statusul psiho-emotional al pacientului.

Termenul "osteopatie" provine din grecescul "ostheon" = os şi "pathos" = afecţiune  desemnând astfel afecţiunile care au o origine structurală.
Osteopatia utilizează un întreg arsenal de metode şi tehnici de (osteopatia articulară, viscerală, cranială) adaptate pentru toate vârstele şi toate tipurile de  ţesut (fascii, muşchi, ligamente, oase, viscere), scopul final fiind acela de a restabili  echilibrul  structural necesar homeostaziei corpului.

Pe ce se bazeaza osteopatia?
Pe principiile fundamentale ale anatomiei, fiziologiei si biomecanicii organismului.

Ce instrumente si metode de tratament foloseste osteopatul?
Unicul instrument cu care actioneaza medicul osteopat sunt mainile acestuia, fiind un tratament care nu necesita administrarea medicamentelor clasice, dar totodata un tratament care foloseste tehnici osteopatice nedureroase ce insumeaza peste 3000 de tipuri.

Care sunt metodele de diagnostic pe care le foloseste medicul osteopat?
Datorita experientei medicului osteopat, mainile lui sunt in stare sa simta cele mai mici si neinsemnate anomalii in raportul osteotendomusculoaarticular, adica osos, ligamentar, muscular si articular. Pe langa aceasta exista niste pucte de control care indica locatia unor patologii. Incordarea unei grupe musculare ne poate oferi indicii despre o dereglare a organelor interne. Dupa ce este pus diagnosticul,  acesta se poate confirma prin metodecontemporane de diagnostic (CT, RMN).

Copii si femeile insarcinate se expun la riscuri folosind tratamentul osteopatic?
Osteopatia este foarte indicata acestei categorii de persoane. Viitoarei mamici i se poate asigura o nastere mai usoara, iar copilului conditii mai bune pentru aparitia pe lume diminuandu-se riscul traumelor survenite la nastere. In ceea ce priveste copii, in primele zile dupa nastere, este de dorit sa va adresati medicului osteopat si este mai mult decat indicat acelor copii nascuti in travaliu lent, prea brusc, spontan,  sau celor nascuti cu dubla sau simpla circulara de cordon, gemenilor, celor care plang mult, hiperactivi, nu asimileaza invataturile, au enurezis nocturn dupa traumatisme etc.

Este dureros? Ce se intampla in timpul sedintei?
De obicei sedinta decurge fara dureri, dar daca pacientul simte un discomfort (in general, la prima sedinta) trebuie sa anunte imediat medicul. Schimband intesitatea sau modul de actiune putem evita discomfortul sau senzatia dureroasa, totodata sa marim eficienta tratamentului. La terminarea sedintei medicul va intreaba cum va simtiti.

Este necesara o pregatire speciala inainte de sedinta? Am voie sa mananc si cu cat timp inainte? Trebuie tinuta o dieta?
Aici totul este simplu, nicio pregatire speciala nu este necesara. Puteti sa mancari orice, dar nu in cantitati exagerate inainte de tratament, deoarece va fi dificil atat medicului cat si dumneavoastra. Aceasta recomandare este valabila si pentru consumul de bauturi alcolice. Dupa sedinta, o perioada de 2-3 zile sau chiar mai mult, in organism se continua restructurarea individuala, proces ce necesita o rezerva de energie, motiv pentru care nu se recomanda eforturi fizice de intensitate mare, evitarea frigului, umiditatii sau stresurile emotionale.

Exista efecte secundare ale tratamentului? Care sunt?
Pot aparea mai ales dupa prima sedinta si reprezinta o continuitate a tratamentului dusa de organism pentru a ajunge la normalitate. Aceste efecte sunt suportabile si dispar treptat. Ele se pot manifesta prin: oboseala, somnolenta, dereglari de tranzit intestinal, dureri suportabile in regiunea abdominala, intetirea diurezei, subfebrilitate cu frison.

Cat de repede apare ameliorarea?
Cu cat durerile sunt mai acute, cu atat mai repede apare efectul tratamentului (uneori imediat). Daca simptomele sunt slabe dar persistente in timp, atunci pentru tratament e nevoie de o perioada mai mare, fiind necesare cure de repetate.

Care sunt contraindicatiile?
1. Absolute
1.1. Anevrizma aortei abdominale
1.2. Stari trombimbolice - risc major
1.3. Boli infectioase acute fara diagnostic precizat
1.4. Corpuri straine abdominale
1.5. Fracturi ale cutiei toracice si coloanei vertebrale sau bazinului
1.6. Hemoragie interna
1.7. Boli chirurgicale abdominale acute (cand sunt simptome de peritonita)

2. Relative
2.1. Hipertensiune arteriala necontrolata
2.2. Litiaza renala/biliara
2.3. Diabetul zaharat decompensat
2.4. Insuficienta cardiorespiratorie
2.5. Insuficienta renala cronica in stare de retentie azotata fixa
2.6. Boli psihice
2.7. Stare de ebrietate acuta sau influenta substantelor stupefiante
2.8. Lipsa de cooperare