Despre osteopatie

Despre osteopatie si cu ce se ocupa. Osteopatia este o ramura pentru medicina tarii noastre, istoria acestei discipline numarand peste 130 de ani. Conceptul care sta la baza este acela ca, organismul este un tot unitar, structura conducand functiile.

BackboneDin datele renumitului osteopat Prat, rezulta ca in prezent 70% din populatia Europei Occidentale are dereglari functionale si se adreseaza unui osteopat. In dereglari functionale, patologia nu e vizibila, nu se manifesta modificari organice. De exemplu, pacientul sufera de dureri lombare, cervicale, toracale sau sacrale, are cefalee de etiologie necunoscuta, ameteli, menstruatii dureroase si altele, se adreseaza madicului de familie care nu poate stabili cauza, dar prescrie un tratament pentru durere, adica simptomul pentru care s-a adresat pacientul. Insa, deseori aceasta durere nu cedeaza tratamentului clasic, nu cedeaza pentru ca este tratata durerea, nu motivul aparitiei acesteia. Contrar acestiu fapt, osteopatia determina si stabileste clar cauza aparitiei durerii si totodata localizeaza segmentul la care se manifesta patologia.

Dereglarile functionale pot trece in cele organice, spre exemplu, durerea lombare aparuta din cauza herniei de disc poate apasa pe un nerv care la randul sau provoaca amorteli, furnicaturi sau incetarea functiilor motorii a unuia din membre. Deci, osteopatia nu numai trateaza, dar si preintampina dereglarile organice.

Avantajul osteopatiei nu consta numai in eficacitatea tratamentului, dar si in lipsa contraindicatiilor.

Mari succese ale osteopatiei s-au inregistrat in tratarea noilor-nascuti care au suferit traume la nastere, in cazuri de hiperexcitabilitate, eructatii, stari de voma etc.

La copii de varsta scolara care au dificultati in insusirea materiei, manifestata prin atentie insuficienta, hiperactivitate, oboseala cronica, osteopatul neaga ca sunt probleme cu asimilarea cunostintelor, dar incearca sa demonstreze ca sunt probleme cu musculatura oculara. De cele mai multe ori se dovedeste ca mamele acestor copii au suferit traumatisme la nastere.


люetode de tratament

Unicul instrument cu care actioneaza medicul osteopat sunt mainile acestuia, fiind un tratament care nu necesita administrarea medicamentelor clasice, dar totodata un tratament care foloseste tehnici osteopatice nedureroase ce insumeaza peste 3000 de tipuri.

Datorita practicii, medicul osteopat poate depista cele mai mici anomalii la nivelul aparatului muscular, ligamentar si articular. Incordarea unei grupe musculare poate oferi indicii despre patologia unui organ intern, astfel, dupa ce este pus diagnosticul, el poate fi confirmat prin metode contemporane de diagnosticare a bollii - ecografie, radiografie, CT (Computer tomograf), RMN (Rezonanta magnetica nucleara).